Het zorgstelstel in Nederland

De laatste jaren zijn er een aantal veranderingen in het Nederlandse zorgstelsel merkbaar geweest. De Nederlandse overheid gaf aan te moeten bezuinigen en daardoor zijn bepaalde zaken uit het basispakket genomen. In dit artikel gaan we kijken hoe en waarom bepaalde dingen in het Nederlandse zorgstelsel verandert zijn. Lees meer en leer meer over het zorgstelsel van Nederland.

Hoe werkt het?

In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit basispakket is qua vergoedingen door de overheid vastgesteld en kan onder geen mogelijkheid door de verzekeraar aangepast worden. Met dit basispakket ben je verzekert tegen de meest noodzakelijke zorg. Je betaalt iedere maand een zorgpremie aan de verzekeraar, maar krijg maandelijkse ook weer een zorgtoeslag van de Nederlandse overheid. De hoogte hiervan hangt af van je loon.

gezondheidszorg systeem
gezondheidszorg systeem

Als de basisverzekering geen voldoende dekking voor jou biedt zal je op zoek moeten gaan naar een aanvullende zorgverzekering. Met deze aanvullende zorgverzekering kun je je bijvoorbeeld laten dekking tegen tandartskosten of bijvoorbeeld gemaakte kosten bij de fysio. Het voordeel van een aanvullende verzekering is dat je deze per maand kunt opzeggen, terwijl je een basisverzekering voor een jaar afsluit.

De veranderingen van de afgelopen jaren

diaryTen eerste is het basispakket de laatste jaren flink aangepast. Dit komt omdat de Nederlandse overheid moest besparen (althans dat was de verklaring), waardoor zij minder geld bij konden leggen. Hierdoor zitten er bijvoorbeeld geen vergoedingen voor de kraamzorg, anticonceptie en bezoeken aan de tandarts in het basispakket. Dit tot frustratie van de burger, omdat zij ineens best veel geld zelf bij moeten leggen.

Naast het basispakket is het eigen risico ook flink toegenomen. Er bestond een tijd dat er niet eens een eigen risico betaalt hoefde te worden. Deze tijd is inmiddels wel voorbij want voor het jaar 2016 betaal je 365 euro eigen risico. Het is belachelijk dat we van een verzorgingsstaat steeds meer uitwijken naar een staat waarin iedereen zichzelf maar moet redden. Er gaan miljoenen naar de Europese Unie, waar we niets van terug zien en dus de eigen burger in de steek wordt gelaten.

Waar een zorgverzekering vinden?

Als je opzoek bent naar een zorgverzekering wil je natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn en daarnaast ook nog eens goed verzekert willen zijn. Uiteindelijk is het niet doel om maandelijks goedkoper uit te zijn, maar om aan het eind van het jaar goedkoper uit te zijn. Als je bijvoorbeeld weet dat je een aantal keer naar de fysio gaat, is het wellicht beter om een aanvullende verzekering erbij af te sluiten. vergelijk zorgverzekeringen en ontdek welke verzekering het beste bij jou past.

7 thoughts on “Het zorgstelstel in Nederland

 1. Ik vind het echt de grootste onzin dat iedereen telkens zit te zeuren over de premies voor zorgverzekeringen die maar blijven stijgen. Je mag blij zijn dat de zorg in ons land goed geregeld is. En goede zorg kost nu eenmaal wat. Mensen die het te duur vinden kunnen toch lekker in een ander land gaan wonen? Let maar op dat je snel heimwee krijgt naar de zorg in Nederland!

  Reply
 2. Ik ben nu sinds een jaar of tien woonachtig in Nederland. Ben hier als vluchteling naartoe gekomen, maar ben inmiddels goed geïntegreerd, al zeg ik het zelf. Waar ik mij wel over verbaasde, is het zorgstelsel. Dit kende ik in mijn vroegere thuisland (Marokko) namelijk niet zo. Ik moet zeggen dat het goed geregeld is op deze manier, alleen kost het wel veel geld

  Reply
 3. Dennis van Amsterdam · Edit

  Ik vind het zorgstelsel in ons land maar complex. Er zijn zoveel verschillende aanbieder en bij iedere verzekeraar kun je weer een andere verzekering afsluiten. In mijn ogen moet het allemaal toch ook wel wat makkelijker kunnen? Waarom bijvoorbeeld niet maximaal drie verzekeraars? Maakt het volgens mij een stuk makkelijker en inzichtelijker…

  Reply
 4. Ik krijg telkens kippenvel wanneer ik aan het zorgstelsel denk. De zorg is allemaal hartstikke goed geregeld in Nederland, maar de zorgverzekeringen vind ik ontzettend omslachtig. Kijk alleen al eens naar het grote aantal zorgverzekeraars waarbij je een verzekering af kunt sluiten. Dit maakt het toch ontzettend lastig om een keuze te maken? Dat moet mijns inziens veel makkelijker kunnen.

  Reply
 5. Greetje van Zanten · Edit

  Er wordt vaak zo kritisch gedaan over het zorgstelsel in ons land, maar nu blijkt maar weer eens hoe belangrijk de zorg is. Tijdens de coronacrisis maken de zorgmedewerkers overuren en daar mogen we ontzettend veel respect voor hebben. Zij zetten hun beste beentje voor en ik vind dat ze daar weleens voor beloond mogen worden. Gun die hardwerkende mensen alsjeblieft een hoger salaris! –

  Reply
 6. Ik ben blij dat het zorgstelsel in Nederland zo goed in elkaar steekt, zeker nu tijdens de hele coronacrisis. Heb ook diep en diep respect voor de mensen die momenteel werkzaam zijn in de zorg. Zij zetten zich met ziel en zaligheid in om de coronapatiënten beter te maken. Ze maken ontzettend lange dagen en dat mag weleens gewaardeerd worden wat mij betreft. Maar dat is iets voor na de crisis, laten we eerst maar eens zien dat we hier met zijn allen goed en gezond uitkomen!

  Reply
 7. In deze tijden ben ik toch maar wat blij dat wij in Nederland zo’n goed zorgstelsel hebben. De mensen met corona zijn de afgelopen maanden ontzettend goed opgevangen en met de grootste zorg behandeld. Ik wil dan ook graag mijn grote waardering uitspreken richting iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd. Het is te hopen dat we het virus nu onder controle kunnen houden, zodat het niet nogmaals tot zo’n grote uitbraak komt.

  Reply

Post Comment