Klijnsma wil vier miljoen

Klijnsma
Klijnsma

Klijnsma (Sociale Zaken) wil vier miljoen euro gaan gebruiken voor projecten in de strijd tegen de armoede in eigen land. De staatssecretaris maakte dat onlangs bekend. Het gaat om organisaties die op maatschappelijk vlak actief zijn in de strijd tegen de armoede. Klijnsma zei zelf: ‘Juist in deze financieel moeilijke tijd wil ik deze organisaties graag ondersteunen.’ De aanvragen van organisaties die aanspraak willen maken op dit geld, moeten voor 1 april binnen zijn. Op zich niet de meest verstandige datum om op een politieke agenda te zetten, maar dat terzijde.

De strijd tegen de armoede

armoede
armoede

Binnen de strijd tegen de armoede is er een duidelijke lijn te trekken. Er zijn mensen die door hun eigen schuld in de armoede geraakt zijn en er zijn mensen die buiten hun schuld om onder de armoedegrens zijn gekomen. Ik wil op geen manier suggereren dat de eerste groep niet geholpen moet worden; als socialist denk ik dat alle mensen die hulp nodig hebben hier ook toegang toe zouden moeten hebben, maar het mag duidelijk zijn dat de tweede groep een bevoorrechte positie zou moeten krijgen in dit geval. Let wel: De mensen krijgen zelf geen deel van de vier miljoen euro. Het idee is dat organisaties aanspraak kunnen maken op het geld om daar de mensen mee te helpen. Denk aan het Leger des Heils en daklozenopvang bijvoorbeeld. Door het geld in de breedte in te zetten, hoopt de staatssecretaris op een breed effect op maatschappelijk vlak.

Maar er is armoede en armoede. Niet rond kunnen komen is ook een vorm van armoede en eentje die zorgt dat er bespaard moet worden. Geen actiecode mogen missen, geen stroom teveel kunnen gebruiken en geen vakanties kunnen boeken omdat het geld er niet voor is. Ook hier zou meer aandacht voor moeten komen, als het aan mij ligt. Op dit moment worden de mensen onderaan de lijn het meest geholpen, waardoor de probleemgevallen in een vrije val kunnen komen. De mensen die geholpen moeten worden, nemen dus constant toe:

• De armste mensen worden ondersteund, maar komen er vaak niet uit
• De arme mensen komen ook onder de armoedegrens, omdat er geen aandacht is
• Voorlichting en hulp zijn niet toereikend om de groei aan armoede aan te pakken
• Alleen eten en huisvesting geeft geen hoop voor de toekomst

2 thoughts on “Klijnsma wil vier miljoen

  1. Vlakbij het centrum van s-Hertogenbosch bevindt zich het Bastion Oranje. Dit is het laatste bastion dat aan de vesting werd toegevoegd. Nu komt de geschiedenis hier weer tot leven.

    Reply
  2. Net als vele andere mensen hier ben ik dol op glazen accessoires. Ze geven echt een hele andere dimensie aan een interieur. Ik heb bijvoorbeeld veel glazen accessoires in combinatie met lampen. Dit geeft pas echt een mooi effect. Ik kan me overigens wel voorstellen dat het met kleine kinderen niet ideaal is. De mijne zijn inmiddels het huis uit, dus ik kan naar hartenlust glazen accessoires kopen!

    Reply

Post Comment